30.9.2016
12.3.2017

DISNEY

KUNSTEN AT FORTÆLLE

For english – scroll further down and download press release in english. For pictures please send mail to presse@brandts.dk

Walt Disney Animation Studios har skabt nogle af det 20. århundredes bedste og mest elskede animerede film for børn og voksne. Blandt Disneys største inspirationskilder var H.C. Andersen. Nu fortæller Disney i samarbejde med Brandts for første gang historien om filmskaberens forbindelse til den nordiske fortælletradition og om animationsfilmens begyndelse på udstillingen: Disney – kunsten at fortælle

Udstillingen, som er udviklet i samarbejde med Walt Disney Animation Research Library, indeholder ikke tidligere viste originaltegninger og akvareller fra Walt Disney Animation Studios’ tidligste film – som for eksempel Snehvide og de syv små dværge (1937) – til materiale fra mere aktuelle film som den Oscar® vindende Frost (2013).

”Vi glæder os til at præsentere den nye udstilling med hundredevis af originale værker i Danmark for første gang”, siger Mary Walsh, Vice Director for Walt Disney Animation Research Library.

”Walt Disneys produktion er noget af det mest væsentlige, der er skabt indenfor visuel kultur i det 20. århundrede. I Odense har vi i skikkelse af H.C. Andersen en af Disneys store inspirationskilder. Både H.C. Andersen og Disney har i vidt omfang formet vores forestilling om det eventyrlige og det fantastiske, og det er med stor stolthed, vi på Brandts præsenterer en udstilling om forbindelsen mellem de to”, siger Mads Damsbo, direktør på Brandts

Efterårets store udstilling Disney – kunsten at fortælle, tager udgangspunkt i myter, legender, skrøner, fabler og eventyr og udforsker hvordan de traditionelle fortælleformer blev oversat til tegnefilm af Walt Disney Animation Studios, og hvordan Disney og hans kunstnere har omtolket disse fortællinger og gjort dem mere lettilgængelige, engagerede og relevante for et moderne publikum.

Den vil vise Disney film, som er baseret på velkendte, klassiske legender og myter. I en del af filmene er ikoner som Mickey Mouse og Anders And indgangen til historierne. I andre film er klassiske og velkendte legender og myter som eksempel Robin Hood og Herkules fortolket i et poetisk og levende billedsprog af Disney kunstnere.

En stor del af udstillingen er tilegnet eventyr og H.C. Andersen, som har været en stor inspirationskilde for Disney. Glæd jer til at komme bag kulisserne på ikoniske film som bl.a. de Oscar® vindende film Den lille havfrue (1989) og Frost (2013), der begge er inspireret af H.C. Andersens eventyr.

Billederne i udstillingen viser et tydeligt visuelt link mellem de oprindelige fortællinger og Disney versionen. Disneys moderne billedsprog og storytelling blev skabt af traditionelt uddannede, ofte europæiske kunstnere. Ved hjælp af deres kunstværker, smukt udførte rollefigurer og gode fortælleevner vises hvordan de traditionelle fortællinger holdes i live gennem den mest udtalte form for billedfortælling: Animeret film.

På udstillingen kommer vi helt tæt på de originale tegninger og de magiske streger, der ligger til grund for animationerne. Vi følger skabelsen af nogle af Disneys mest ikoniske figurer og kommer uundgåeligt til at falde helt i staver over stillbilledernes detaljer og fascineres af subtile forandringer i figurernes ansigtsudtryk eller af hvordan, der eksperimenteres med farver i ex. Den lille havfrue fra 1989. Skitserne giver et godt indblik i den kunstneriske proces bag filmene, de mange materialer, der er blevet arbejdet med og oprindelsen af historierne.

Udstillingen er for alle aldre og alle Disney-elskere! Vi er alle vokset op med Disney og hver generation har sine Disney-favoritter. Udstillingen skaber en unik mulighed for at dele disse oplevelser og højdestunder på tværs af alder og samtidig opleve skabelsen af yndlingsfigurerne fra første spinkle streg til færdig figur.

Til udstillingen udgives et omfattende smukt illustreret katalog Disney – kunsten at fortælle. Det er første gang, der i Danmark udgives en så omfattende bog om Disneys animationsfilm med originaltegninger og fortællinger om filmenes tilblivelse.

Udstillingsperiode: 30.09.2016 – 12.03.2017

Press Preview: Torsdag den 29. september kl. 11-12

Direktør på Brandts, Mads Damsbo byder velkommen. Mary Walsh, Vice Director for Walt Disney Animation Research Library giver en rundvisning i udstillingen sammen med Kristen McCormick Art Exhibitions and Conservation Manager hos Walt Disney Animation Research Library. Vi slutter af med en sandwich. Tilmelding til undertegnede senest den 27. september 2016.

Fernisering: Torsdag den 29. september kl. 17-21

Sted: Brandts – Museum for kunst & visuel kultur, Brandts Torv 1, 5000 Odense C

Billeder: Send mail til presse@brandts.dk, så sender vi straks et udvalg af billeder fra udstillingen. 

Pressemeddelelse som PDF kan downloades nederst på denne side.

OM WALT DISNEY ANIMATION RESEARCH LIBRARY

Animation Research Library har den fornemme opgave at bevare og beskytte Walt Disney Animation Studios’ kunstneriske arv. Biblioteket er opbevaringssted for omkring 65 millioner kunstværker, der er produceret gennem mere end 85 år, og repræsenterer Disneys animationsfilm i både kort form og fuld spillefilmslængde. Den alsidige kollektion omfatter konceptkunst, storyboards, maquettes, håndtegnet produktionskunst, animationer på celluloidark, 3D-modeller, strukturer, billedfiler og færdige, indspillede billeder.

Ud over at være ansvarlig for at bevare og beskytte denne unikke samling stiller Animation Research Library også kollektionen til rådighed for Walt Disney-koncernen som kilde til kreativ inspiration og forskning, opslagsværk og billedbank.

Animation Research Library driver også et museum med et aktivt udstillingsprogram, der samarbejder med museer verden over om at arrangere udstillinger med denne karakteristiske kunstart fra det 20. århundrede.

OM WALT DISNEY ANIMATION STUDIOS

Walt Disney Animation Studios bygger på mestertalent, fortællekunst og banebrydende teknologi, er et animationsstudie drevet af filmskabere, som står bag nogle af de mest elskede film nogensinde. Walt Disney Animation Studios ligger i Burbank i Californien og bygger videre på sin overdådige arv af innovation og kreativitet, der strækker sig fra verdens første tegnefilm i fuld spillefilmslængde, Snehvide og de syv dværge fra 1937, til Academy Award®-vinderen Frost fra 2013, den største animationsfilm nogensinde. Andre eksempler på studiets tidløse værker er Askepot, Tornerose, Junglebogen, Skønheden og udyret, Løvernes konge, To på flugt, Oscar®-vinderen Big Hero 6 og Zootoprolis.

For yderligere information kontakt PR & Marketing ansvarlig Tine Jørgensen, Brandts (+45 22 10 52 80) / presse@brandts.dk

Pressemeddelelse

Download som pdf

Press release

Download press release in english