Transparent
InsideOut

Jakob Kvist

Inside / Out

14.01.2022
13.03.2022

Lys i tårnet

Den danske lysdesigner Jakob Kvist har med udgangspunkt i Kunstmuseum Brandts’ gamle fabrikstårn og byrummet ved Amfipladsen skabt en unik lysinstallation, der lyser pladsen op fra tårnets vinduer. Inside / Out strækker sig vertikalt op langs facaden i en changerende farvepalet fra varme jordiske farver mod himmelens kølige og klare blå nuancer. Med 93 farvede LED-rør installeret i vinduerne på tårnets facade er Inside / Out en lysinstallation i sin simpleste form. Valget af farver udspringer fra naturens egen farvepalette: Nemlig fra den lysende solopgang, der, når den bøjes i atmosfæren, skaber en farveovergang fra gul, orange og rød, til magenta, violet og mørkeblå.

Inside / Out er inspireret af Kunstmuseum Brandts’ historie som klædefabrik og farveri. Som farveri blev de åbne pladser og gader mellem fabrikkens bygninger brugt til at tørre farvede stoffer, der hang på bjælker under åben himmel og dryppede ned på de forbipasserende. På samme måde som de dryppende stoffer farvede gader og pladser omkring fabrikken, oplyser Inside / Out nu museet og det omkringliggende byrum i lysende farver, der lader de forbipasserende opleve både kunstmuseet og Amfipladsen i et nyt lys. Kom forbi Kunstmuseum Brandts når mørket falder på fra den 14. januar til den 13. marts og oplev Jakob Kvists atmosfæriske lysinstallation, der på én gang hylder mørket og byder lysere tider velkommen. Værket kan ses fra Amfipladsen i museets gamle fabrikstårn, og oplevelsen er gratis.

Om kunstneren Jakob Kvist (f. 1985) og hans studio arbejder med lys som det centrale materiale og laver stedsspecifikke værker i krydsfeltet mellem kunst, design og arkitektur. Fælles for Studio Jakob Kvists værker er, at de går i en visuel dialog med det omkringliggende rums historiske, arkitektoniske og fysiske kontekster. Samtidig bliver beskueren en central del af værkoplevelsen, hvor Kvists arbejde med lysets farver og kromatiske farveforløb opfordrer til bevægelse og interaktion. Kvist anvender både kunstlys og dagslys i sine værker, der således også transformerer sig i løbet af døgnet.

Inside / Out af Studio Jakob Kvist er realiseret i samarbejde med Brugerforeningen Brandts Klædefabrik og er støttet af Ingeniør N.M. Knudsens fond og Odense Kommune, Kulturpuljen.