Transparent

FOREDRAG // BELGISK KUNST

I dette foredrag fokuseres der på fortællingen om Søren ”Congo” Sørensen (1873-1933). Sørensen gjorde over en periode på 25 år tjeneste i den belgiske kolonihær ”Force Publique” og endte som højt dekoreret ”Distriktskommisær”. På baggrund af et unikt kildemateriale tegnes der et portræt af en arbejdsom, nysgerrig og intelligent mand, der mod alle odds undslap en simpel tilværelse i en jysk landsby og blev højeste befalingsmand i et område med 800,000 congolesere.

Mens Sørensens bedrifter i samtiden blev hyldet med et ridderkors og fremhævet i danske aviser/tidsskrifter, endte han uundgåeligt på den forkerte side af historien. I dag kender få til de hundredvis af unge danske mænd, der aktivt deltog i Kong Leopold II og Belgiens grusomme kolonisering af Congo. Historien er skamfuld og fortiet. Og har brug for at blive opdateret.

Med udgangspunkt i Søren ”Congo” Sørensens egne erindringer, personlige breve og offentlig omtale, vil Anders Ellegaard Jacobsen bringe perspektiver på de brutale missioner og arbejdsmetoder, der blev udført i belgisk tjeneste af danske mænd. Hvordan koloniseringen blev opfattet i samtiden, og hvorfor den stadig danner baggrund for blodige konflikter i det centrale Afrika.

Anders Ellegaard Jacobsen har en kandidat i International Business & Politics fra Copenhagen Business School samt studier i African Politics and History fra Universitetet i Cape Town. Han er specialiseret i europæisk kolonihistorie, og hvordan den stadig sætter dybe spor i det moderne Afrika.
Han boet og arbejdet seks år i Kampala i Uganda og Kigali i Rwanda, hvor han blandt andet har arbejdet med at introducere nye, bæredygtige produkter og forretningsmodeller til de østafrikanske markeder. Han har desuden rejst og opholdt sig i mere afsides områder af det østlige og centrale Afrika, og han er optaget af afrikansk historiefortælling.
I de seneste år har han fundet interesse i hans egen slægtning, Søren ”Congo” Sørensens, livshistorie og oplevelser som lejesvend i Belgisk Congo. Studier hos Rigsarkivet samt arkiver i Aalborg og Odder har givet en ny og anderledes forståelse af Danmark og Belgisk Congo omkring år 1900. Anders er født og opvokset i Odense, og han bor og arbejder i Chicago og København.

Torsdag den 11. april 2024 kl. 18.30 - 20.00
Billetpris kr. 150,-
Billetpris med årskort kr. 75,-
Husk at logge ind med årskort for at opnå rabatten.
Billet er inkl. entré til alle udstillinger på dagen.

Køb billet til dette arrangement