Transparent

Foredrag om H.A. Brendekilde

Foredrag om maleren H.A. Brendekilde (1857-1942) med fokus på hans år i Odense ved mag.art. i kunsthistorie, forhenværende afdelingschef og seniorforsker ved Odense Bys Museer Anne Christiansen den 10. marts 2022 kl. 17-19

I 1857 kom det femte af træskomager Anders Rasmussen og hustrus ti børn til verden i Brændekilde. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at lille Hans Andersen skulle blive en anerkendt maler, der høstede medaljer herhjemme såvel som internationalt.

På grund af de mange børn i hjemmet voksede Hans op hos farforældrene i Brændekilde, hvor han fik lov til at skære figurer i træ i farfarens træskomagerværksted. Efter konfirmationen måtte Hans klare sig selv og tjente i et par år på en gård, men var så heldig at få en læreplads hos en stenhugger- og billedskærer i Odense. Her traf Hans den velhavende sæbefabrikantenke Cathinka Blumensaadt. Hun forstod, at den unge mand havde kunstneriske evner og støttede hans ambitioner om at få en uddannelse. Som nyudklækket svend blev han optaget på Kunstakademiet i København; han tog afgang i 1881.

Hans Andersen gjorde karriere – under navnet H.A. Brendekilde – i København, stiftede familie og vandt anerkendelse i udlandet, men et ægteskabeligt sidespring (med en søn til følge) fik ham i 1895 til at fortrække til Odense. Her modtog man ham vel, han blev medlem af Fyens Stifts Kunstforenings bestyrelse, fik bestillinger på portrætter af byens borgerskab, malede landskabsbilleder og løste kunstneriske opgaver for Fyens Glasværk.

I 1901 blev livet i Odense Brendekilde for broget. Han forlod sin familie og bosatte sig i København. Da døtrene nogle år senere var fløjet fra reden, blev han skilt og giftede sig umiddelbart derefter med sin søns mor, som han gennem alle årene havde holdt kontakten til. De levede lykkeligt sammen i Jyllinge lige til han døde i 1942.

Brendekilde er rigt repræsenteret i museets samling, og du kan i øjeblikket møde hans værker både i Samlingen – 250 års dansk kunst og udstillingen Landskaber.

Foredraget foregår kl. 17-19 i Kunstpausen på 2. sal. Entré til museets udstillinger er inklusiv i billetprisen, så du har mulighed for at opleve dem før og efter foredraget.

Billetpris: 150,-
Medlemspris: 75,-

Entré til udstillingerne er inkl. i billetprisen.

Køb billet til dette arrangement