I anden halvdel af 1700-tallet ville alle, der havde magt og penge, portrætteres af den danske maler Jens Juel. Blandt hans kunder finder vi ikke bare kong Christian 7. og dronning Caroline Mathilde, men også den kontroversielle reformator Johan Friedrich Struensee, der var kongens livlæge.
Med udgangspunkt i disse tre skikkelser – og i anledning af den aktuelle udstilling Jens Juel – Under huden – dykker vi denne aften ned i oplysningstidens komplekse verden. Hvad kan vi lære af denne fascinerende periode, som både bød på progressive reformer og grusomme uretfærdigheder, og hvor kongeriget Danmark-Norge var en global handels- og kolonimagt? Kan vi bruge datidens store kontraster til at belyse vores egen samtid?
Aftenen byder på en spændende paneldebat med tre eksperter, der har beskæftiget sig intensivt med 1700-tallet:
Ulrik Langen
, historiker, professor på Københavns Universitet og medforfatter til storværket
Grov konfækt – Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73
(2020), som udforsker kampen om ytringsfrihed i oplysningstidens Danmark.
Karoline Stjernfelt
, tegner og forfatter bag en anmelderrost tegneserietrilogi om Christian 7., Caroline Mathilde og Struensee, der giver liv til de dramatiske begivenheder i 1700-tallets hofliv.
Mathias Danbolt
, professor i kunsthistorie ved Københavns Universitet med speciale i kolonitiden og dens kunst.
Torsdag den 15. maj 2025 kl. 17.30 - 19.00
Billetpris 150 kr.
Billetpris med årskort 50 kr.
(Husk at logge ind på shop-siden for at opnå rabatten)
Billæet er inkl. entré til alle udstillinger på dagen.
Debatten bliver modereret af Ellen Egemose , museumsinspektør og kurator bag udstillingen Jens Juel – Under huden på Kunstmuseum Brandts.