Transparent

RUNDVISNING // CARLOS AMORALES

SKØNHED OG GRU 

Denne vildtvoksende installation bliver sluppet fri, når en helt ny version af  Black Cloud  indtager kunsthallen på Kunstmuseum Brandts. Det er første gang værket vises i Skandinavien. 

Værket af mexikanske Carlos Amorales fremstår lige så dystert og poetisk som sin titel. 30.000 sorte sommerfugle i laserskåret papir myldrer overalt, i skylignende klaser - på vægge og stolper, i vinduer, ned fra lofter, oppe i hjørner. Enkeltvis er de fine papirinsekter smukke og skrøbelige. I store klynger bliver de til en potentiel trussel, der henleder tankerne på bibelske plager og noget aldeles ukontrollerbart. Det forførende smukke går hånd i hånd med det gruopvækkende. 

Carlos Amorales blev oprindeligt inspireret til  Black Cloud  en søvnløs nat i forbindelse med et sidste besøg hos sin bedstemor, der på det tidspunkt lå for døden. Liggende der i mørket, så Amorales pludselig et rum fyldt af sorte sommerfugle for sit indre blik. Synet var så klart og insisterende, at Amorales følte han var nødt til at omsætte det til virkelighed. Det startede med en produktion af papirsommerfugle der først blev installeret i kunstnerens eget studio i Mexico City.  

De sorte sværme bredte sig og det endte med  ,  at Amorales og hans assistenter havde produceret og installeret så mange, at de måtte forlade lokalerne fordi al pladsen var overtaget af små papir-insekter. Sidenhen er  Black Cloud  migreret væk fra sit fødested og har i forskellige udgaver invaderet flere store internationale kunstmuseer og private kunstsamlinger. 

Carlos Amorales (f. 1970, Mexico City) arbejder på tværs af genrer og medier. Han udtrykker sig i animationsfilm, performance, installation, tegning og maleri, i en søgen efter at udvide vores forståelse for kommunikation som et intuitivt, billedbåret, rumligt fænomen og magtfaktor. Han kombinerer moderne subkultur, populærkultur, traditionelt håndværk og konceptuel kunst. Fortællingerne er baseret på dybdegående research og personlige erfaringer, og de bærer ofte en urovækkende, dæmonisk undertone. Lige siden karrierens begyndelse har Carlos Amorales , arbejdet på at samle et digitalt arkiv af billeder – det såkaldte  Liquid Archive  .  Arkivet består af vektorbilleder - fugle, edderkopper, træer, ulve, menneskeskikkelser etc.- downloadet fra internettet, taget fra tidsskrifter og bøger eller fotograferet af kunstneren selv og omdannet til sorte modificerede silhuetter. Det er fra det evigt voksende arkiv at Amorales igen og igen trækker formerne ud til sine værker. Dette er også tilfældet med installationen  Black Cloud  der præsenteres i (og udenfor) kunsthallen på Kunstmuseum Brandts.

Carlos Amorales er uddannet på Gerrit Rietveld Academie og Rijksakademie van beeldende kunsten i Amsterdam. Amorales har udstillet på blandt andet Stedelijk i Amsterdam, Phoenix Art Museum i USA og Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Han repræsenterede Mexico til Venedig Biennalen i 2017. Carlos Amorales bor og arbejder i Mexico City. 

  • Lørdag den 2. marts 2024 kl. 14.00
  • Torsdag den 25. april 2024 kl. 14.00
  • Torsdag den 30. maj 2024 kl. 14.00