Dit kunstmuseum bliver meget større

Efter flere års flytteperiode får Odense nu sit længe ventede stormuseum for kunst og billeder. Under det nye navn Kunstmuseum Brandts kan danske og internationale gæster se frem til fem etager med klassisk kunst såvel som vor tids fotografi og levende billeder. Alt under samme tag i den gamle klædefabrik i Odense.

Med mere end 8000 m2 bliver Kunstmuseum Brandts et af Danmarks store kunstmuseer – og er godt på vej til at blive en supertanker i Norden. Verdensnavne som PIXAR og Asta Nielsen, danske talenter som Adam Jeppesen og Allan Otte samt nye tiltag som Brandts Billedfabrik for børn og voksne. Det er blot noget af alt det, publikum kan vente sig af et samlet stormuseum.

Et nyt varetegn for Odense
Vi skifter navn fra Brandts – Museum for kunst & visuel kultur til Kunstmuseum Brandts.

Kunst er i dag også fotografi og levende billeder. Det er vores særlige fokus. Vi har derfor ikke længere behov for at skelne mellem genrerne, men tværtimod også i vores navn og vise folk dybden samt værdien af det levende billede som kunstnerisk udtryk i vores tid. Brandts Klædefabrik var det første industrielle område i Danmark, som blev genfødt til et kultur. Og som det eneste kunstmuseum i Danmark er Kunstmuseum Brandts placeret i et bynært miljø i direkte sammenhæng med dag- og aftenlivet i den gamle klædefabrik. Derfor repræsenterer Kunstmuseum Brandts på linje med andre transformerede, industrielle miljøer vores samfunds rejse fra hånd til ånd, eller fra produktion til viden og kultur.

I 2013 fusionerede Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Fyens Kunstmuseum for at skabe ét stort sammenhængende museum. Seks år har det taget. Men nu er et samlet kunstmuseum med tilhørende kunsthal midt i Odense en realitet. Visionen er intet mindre end et nyt vartegn for Odense og at blive en supertanker blandt kunstmuseer i Norden. Vi har allerede taget forskud på udviklingen af museet med aften-åbent onsdag, torsdag og fredag. Og med etableringen af et nyt stueplan med kunst, café og museumsbutik i starten af 2019 føjede vi endnu et vigtigt kapitel til. Nu åbner vi på 3. sal med en splinterny, permanent samlingsfløj med kunst og internationalt fotografi. Samtidig fortæller vi her historien om klædefabrikken og rejsen mod det bankende hjerte, som området Brandts Klædefabrik i dag er i Odense.

To nye udstillinger slår dørene op under Grand Opening

Ny samlingsfløj – Værkerne
Mere museumsplads har givet rum til en 800 m2 stor ny fløj til museets samling af dansk kunst og internationalt fotografi fra 1750 til i dag. Under titlen ‘Værkerne’- 250 års kunst set fra Fyn præsenteres fem kapitler af kunstens og billedernes historie fortalt med udgangspunkt i Fyn. Nogle af de største malere gennem tiden har malet her på Fyn, som Jens Juel, der byggede bro mellem 1700-tallets adelskultur og så den borgerlige guldalder med sine udendørs portrætter. Og H.A. Brendekilde og Johannes Larsen, der med deres friske naturbilleder indvarslede det moderne gennembrud i dansk kunst.

Ny udstilling – Hugo Pratt på sporet af Corto Maltese
Vi åbner også museets nye familieetage med en udstilling om den legendariske italienske tegneserieskaber Hugo Pratt. Med serien om søhelten Corto Maltese, tegnede Hugo Pratt (1927-1995) sig ind i hjerterne på tegneserie-fans verden over. Serien foregår i starten af det 20. Århundrede i tiden omkring 1. Verdenskrig. Og med Corto som den drømmende betragter er vi med i begivenhedernes centrum på jagt efter den store skat og, hvem ved, meningen med det hele? I forbindelse med udstillingen udgiver Kunstmuseum Brandts sammen med forlaget Faraos Cigarer en bog om Hugo Pratt, der viser Pratts mesterlige hånd som tegner og kunstner.

Hugo Pratt på sporet af Corto Maltese er åben til og med d. 2. august 2020.

Om åbningen af et samlet Kunstmuseum Brandts siger:

Bestyrelsesformand Bolette Christensen: Ambitionen for museet har været høj siden fusionen i 2013, men det nye samlede museum lever op til forventningerne. Siden 2013 har museets præsenteret en række opsigtsvækkende udstillinger, heriblandt Hergé, Lars Von Trier, Disney, Anton Corbijn m.v. Hermed er Kunstmuseum Brandts blandt Nordens førende kunstmuseer på området fotografi og levende billeder. Med mere plads og flere muligheder for museets gæster kan denne ambition fortsætte og udvikle sig. Vi glæder og til at føre Kunstmuseum Brandts videre med de mange muligheder, det giver i fremtiden.

Museumsdirektør Mads Damsbo: Det er en fantastisk glæde omsider at kunne slå dørene op til et samlet Kunstmuseum Brandts. Med hele fem etager har vi nu plads til både den klassiske kunst og vor tids fotografi og levende billeder. Og vi glæder os helt enormt til med Kunstmuseum Brandts at skabe et nyt kunstnerisk vartegn for Odense.

By- og kulturrådmand Jane Jegind: Kunstmuseum Brandts afspejler vores regionale, fynske ståsted og et kulturelt miljø med global horisont. Et samlet stort kunstmuseum er et væsentligt bidrag til byens status som kulturby. Med en høj kvalitet og gennemslagskraft får Odense nu et af de største kunstmuseer i Danmark,som jeg er sikker på at mange odenseanere og fynboer vil sætte pris på, og så bidrager det samtidig til byens vækst ved at tiltrække turister, nye odenseanere og ikke mindst investeringer i Odense.

Særlige kendetegn ved Kunstmuseum Brandts

Altid fri entré til udstillinger i stueplanet på Kunstmuseum Brandts
Parkering i Alcoa Parking – lige under kunstmuseet
Museumscafé med lokale produkter
Museumsbutik med internationalt design og Fyns største kunstboghandel Film- og eventprogram

Værksted for børn og børnefamilier

Kunstmuseum Brandts er støttet af

Odense KommuneSlots- og KulturstyrelsenStatens Kunstfond

Brandts Erhverv
15. Juni Fonden

A.P. Møller Fonden
Albani Fonden
Augustinusfonden
Beckett-Fonden
Den Faberske Fond
Det Obelske Familiefond
Dronning Margrethes og Prins Henriks FondEnergi Fyns Almene Fond

Ernst Og Vibeke Husmans Fond
I.F. Lemvigh Müllers Fond
Knud Højgaards Fond
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s FondLillian og Dan Finks Fond

Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond
Marie og Christian Larsens MindelegatMøllerens Fond
Nordea-fonden
Ny Carlsbergfondet
Oticon Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens MindelegatPolitiken Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

H.C. Andersens Festivals