29.9.2017
21.1.2018

Remembering Sam Shaw

60 ÅRS FOTOGRAFI

Vi kender alle det ikoniske billede af Marilyn Monroe i den hvide kjole, stående over en rist i New York. Fotografiet er taget af den berømte amerikanske fotograf og filmskaber Sam Shaw (1912-99). Dette og en lang række fotos fra kunstnerens lange karriere kan opleves i udstillingen ”Remembering Sam Shaw – 60 års fotografi” på Brandts i Odense fra 28. september. Oplev stjerner som Marlon Brando, Audrey Hepburn, Burt Lancaster, Sophia Loren, Elizabeth Taylor og mange flere.

Den amerikanske fotograf Sam Shaw (1912-99) er i dag kendt for sine ikoniske portrætter af kendte Hollywood-stjerner, musikere og filminstruktører. Men også hans still-fotografier fra filmoptagelser og billeder af hjembyen New York (fotografier der skabte flere forsidebilleder på bl.a. tidsskrifterne Life og Look! i 1950erne og 60erne) har været med til at cementere hans position som en af de væsentligste fotografer i det 20. århundrede.

Udstillingen Remembering Sam Shaw – 60 års fotografi viser kendte og mindre kendte værker fra kunstnerens 60-årige karriere. Fra de fotojournalistiske billeder til sports- og, portrætfotografierne samt ikke mindst de film-relaterede billeder af stjerner som Marlon Brando, Audrey Hepburn, Burt Lancaster, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, John Wayne, Anthony Quinn og mange flere.

Fra fotojournalist til producer
Sam Shaw startede sin karriere i 1940erne som fotojournalist. Han bar altid et kamera på sig og fik dermed fastholdt forskelligartede motiver fra hverdagens USA. Som redaktør for Colliers Magazine fik han mulighed for at rejse rundt i USA, hvor han dokumenterede alt fra hverdagssituationer, almindelige mennesker i arbejdssituationer, teaterforestillinger til politiske demonstrationer. Han bidrog bl.a. til det prestigefyldte Magnum Photo og tidsskrifterne Life og Look!. Fotografiet vedblev gennem livet at være hans foretrukne medie.

I 1950erne begyndte han at arbejde for filmindustrien. Først som still-fotograf til at dokumentere filmscener, backstage og portrættere skuespillere, men også til at lave pr-materiale. Tidligt i sin gymnasietid havde han mødt flere fra filmmiljøet og derfor var det kreative, det kunstneriske og Hollywood glamouren ikke fremmed for ham. I Hollywood mødte Shaw mange af de stjerner, han forevigede i sine portrætter.

Shaw skabte oprigtige, ærlige portrætter af de mennesker, han mødte. Han begyndte allerede i slutningen af årtiet at producere sine egne film i samarbejde med især instruktører fra ’American Independent Cinema’ som bl.a. John Cassavettes. Mest kendt er Paris Blues fra 1961 med Paul Newman og Sidney Poitier i hovedrollerne. Op gennem 1970erne arbejdede han tæt sammen med John Cassevettes, og de modtog flere anerkendelser og priser for disse film.

Nært forhold til Marilyn Monroe
Sam Shaw mødte den legendariske skuespillerinde Marilyn Monroe i 1951. De udviklede et livslangt venskab og Shaw har om nogen været fotografen, der har ‘skabt’ offentlighedens billede af Monroe. Han var bevidst om, at hun havde en særlig magi og hævdede, at hun var den af alle hans portrætterede, der kendte kameraet bedst; hun var ifølge Shaw født til rollen. Ud over de kendte portrætter skildrede Shaw også Monroe i mere private og mindre ’stylede’ situationer – der var en unik tillid og fortrolighed mellem fotografen og modellen.

Naturlige og ærlige portrætter
Den professionelle baggrund som fotojournalist i de tidlige 1940erne kom til at præge Shaws kunstneriske og æstetiske tilgang i alle hans fotografier. Men han ville mere end blot nøgternt registrere det øjet så. Han var også optaget af at komponere billedet, så det fungerede visuelt og skabte fortællinger. Og han ønskede at fremmane den historie og skæbne, som det enkelte menneske repræsenterer. Derfor gik Sam Shaw direkte og ærligt til sine motiver, og skabte meget autentiske billeder. I portrætterne af Hollywood-stjernerne foretrak han at fotografere dem i naturlige, ikke-iscenesatte situationer uden make-up og andet staffage. Han opmuntrede dem til at agere spontant og impulsivt. Og det åbenlyse tillidsforhold mellem Shaw og skuespillerne giver portrætterne et blik ind i mennesket bag kameraet.

Mindre kendt er Shaws portrætter af hverdagsamerikaneren, men også disse er præget af en umiddelbar respekt og anerkendelse af mennesket som et subjekt i sin egen ret. Sam Shaw inddelte ikke verden i hierarkier af vigtige og uvigtige motiver. Han engagerede sig i det han så og fandt en skønhed i det.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Sam Shaw Archive og BuchsteinerArtManagement

Fakta:

Udstillingskatalog: Sam Shaw – A Personal Point of View, Tekst af Lorie Karnath, engelsk, Hatje Cantz Publishers, 2010, 375 kr.

Udstillingsperiode: 29.9.2017 – 21.1.2018

Sam Shaws døtre er til stede på Brandts hele dagen den 28.9 – de kan fortælle mange spændende annekdoter fra hans liv. Skriv til mig hvis du ønsker et interview.

Åbningsfest: Torsdag den 28.9.2017 kl. 17-21. Alle er velkomne til en festlig aften med taler, underholdning, rundvisninger, kreative workshops, dj og bar.

Sted: Brandts – Museum for Kunst & visuel kultur, Brandts Torv 1, 5000 Odense C

Billeder og pressemeddelelse som pdf kan downloades nederst på denne side. 

For yderligere information kontakt PR & Marketingansvarlig Tine Jørgensen, Brandts (22 10 52 80 / presse@brandts.dk

 

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, The Seven Year Itch, Los Angeles, 1954, Foto Sam Shaw

Download

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe on Fifth Avenue, New York City, 1957, Foto Sam Shaw

Download

Sophia Loren

Sophia Loren, Los Angeles, 1960, Foto Sam Shaw

Download

Anthony Quinn

Anthony Quinn, Rome, 1963, Foto Sam Shaw

Download

John Wayne

John Wayne, Comancheros, Los Angeles, 1961, Foto Sam Shaw

Download

Sam Shaw and Marilyn

Foto Sam Shaw, Sam and Marilyn on set of The Seven Year Itch, 1954.

Download

Audrey Hepburn

Sam Shaw og Audrey Hepburn, Paris, 1957

Download

Ingrid Bergman

Foto Sam Shaw, Ingrid Bergman, The Visit , Rome, 1963

Download

Girl and sailors

Foto Sam Shaw, Young girl and sailors at Coney Island, New York City, 1941

Download

Marilyn Monroe

Foto Sam Shaw, Marilyn Monroe backstage at 20th Century Fox studio, Los Angeles, 1954

Download

Woody Allen

Foto Sam Shaw, Woody Allen, Casino Royale, London, 1967

Download

Director John Wayne

Foto Sam Shaw, John Wayne directing The Alamo, 1960

Download

Alfred Hitchcock

Foto Sam Shaw, Alfred Hitchcock, I Confess , Quebec, 1951

Download

Marlon Brando

Foto Sam Shaw, Marlon Brando, Los Angeles, 1959

Download

Farmer

Foto Sam Shaw, Farmer with bible, Missouri, 1943

Download

Louis Armstrong

Foto Sam Shaw, Louis Armstrong, Paris Blues , Paris, 1960

Download

Sam Shaw

John Cassavettes and Sam Shaw on location. A Woman under Influence,
Californien, 1973

Download

Sam Shaw

Sam Shaw, Montmartre, Paris 1960
Photo: Larry Shaw

Download

Working men

Foto Sam Shaw, Men working on railroad ties, 1945

Download

Sam Shaw

Foto Sam Shaw, New Orleans, 1961

Download