Albuehilsner og møder på afstand
En gigantisk bærbar computer. Stiger opad en mur. En videocollage med hænder, albuehilsner og møder på afstand.
I denne udendørs udstilling giver de tre kunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen hver deres bud på, hvordan en kunstnerisk respons på coronaepandemien ser ud. Værkerne er skabt som en del af projektet Berørt . De minder os om, hvordan vi har holdt hånden under hinanden i en svær tid, og hvordan vi har levet en fundamentalt ændret hverdag for en tid.
Projektet Berørt er et partnerskab mellem SMK, Røde Kors, Coop og Hjaltelin Stahl - Part of Accenture Interactive. Sidste år kunne alle danskere deltage i projektet ved at uploade et billede af deres hånd og dele deres tanker om coronapandemien på berørt.dk . For hver hånd gav Coop 5 kr. til Røde Kors, som gik ubeskåret til at hjælpe de mest udsatte under coronakrisen i både Danmark og i udlandet.
Puljen af hænder og coronatanker blev givet videre til de tre kunstnere, der hver især har ladet sig inspirere af indholdt til at skabe deres værker til udstillingen.
Benedikte Bjerre
Benedikte Bjerre (f. 1987) arbejder skulpturelt og installatorisk. Hun bruger ofte genkendelige og allerede producerede forbrugsvarer i sine værker, der i deres enkle udtryk peger på underliggende og komplekse sammenhænge.
Til Berørt har Benedikte Bjerre skabt en skulptur i aluminium, som tegner omridset af en gigantisk bærbar computer. Under coronapandemien er mange blevet fortrolige med skærmen som platform for digitale møder, undervisning, og underholdning. Den overdimensionerede computer skaber også et fysisk rum, og antyder de distanceringsmekanismer, der er opstået under pandemien.
Kaspar Bonnén
Kaspar Bonnén (f. 1972) er billedkunstner og forfatter, der i sine tekster og værker undersøger, hvordan man kan navigere følsomt i verden. Han tager ofte udgangspunkt i sit eget liv, men beskriver samtidig almen menneskelige erfaringer.
Kaspar Bonnéns værk på udstillingen består af stiger opad en mur, hvor stigernes trin er erstattet af ord. Skulpturen taler om følelsen af at stå alene og forvirret i en svær tid. Om venskaber og relationer, der måske har vist sig svære at vedligeholde under coronapandemien.
Sonja Lillebæk Christensen
Sonja Lillebæk Christensen (f. 1972) bruger video som sit primære kunstnerisk medie. Hun interesserer sig for mennesker og dykker ned i hverdagsmiljøer med en personlig og ofte dokumentarlignende indgang.
Til udstillingen har hun skabt en videoskulptur, hvor de mange hænder der er uploadet til berørt.dk blandes med hendes egne videooptagelser af mennesker i nogle af de situationer og nye adfærdsmønstre, som coronapandemien har afstedkommet: Vi holder afstand, spritter af og hilser med albuen.
Udstillingen er skabt af SMK og generøst støttet af Coop og Siv Baumann.