Transparent
Black Cloud - udstillingsfoto

Carlos Amorales

Black Cloud

Indtil
04.08.2024

SKØNHED OG GRU 

Titusindvis af sorte sommerfugle indtager Kunsthallen på Brandts, når Mexicanske Carlos Amorales’ installation  Black Cloud  udstilles for første gang i Danmark 

Værket  Black Cloud  af mexikanske Carlos Amorales   fremstår lige så dystert og poetisk som sin titel. Mere end 50.000 sorte sommerfugle i laserskåret papir myldrer overalt, i skylignende klaser - på vægge og stolper, i vinduer, ned fra lofter, oppe i hjørner. Enkeltvis er de fine papirinsekter smukke og skrøbelige. I store klynger bliver de til en potentiel trussel, der henleder tankerne på bibelske plager og noget aldeles ukontrollerbart. Det forførende smukke går hånd i hånd med det gruopvækkende. 

ET VÆRK BLIVER TIL 
Carlos Amorales blev oprindeligt inspireret til  Black Cloud  en søvnløs nat i forbindelse med et sidste besøg hos sin bedstemor, der på det tidspunkt lå for døden. Liggende der i mørket, så Amorales pludselig et rum fyldt af sorte sommerfugle for sit indre blik. Synet var så klart og insisterende, at Amorales følte han var nødt til at omsætte det til virkelighed. Det startede med en produktion af papirsommerfugle der først blev installeret i kunstnerens eget studio i Mexico City.  

De sorte sværme bredte sig og det endte med ,  at Amorales og hans assistenter havde produceret og installeret så mange, at de måtte forlade lokalerne fordi al pladsen var overtaget af små papir-insekter. Sidenhen er  Black Cloud  migreret væk fra sit fødested og har i forskellige udgaver invaderet flere store internationale kunstmuseer og private kunstsamlinger. 

BLACK CLOUD STIKKER AF 
Udover at have slået sig ned på kunstinstitutioner rundt om i verden, har  Black Cloud  levet et bizart parrallet liv i populærkulturen, som Carlos Amorales ikke har haft kontrol over. Værkets sorte sommerfugle dukkede i 2007 pludseligt op som motiv hos det eksklusive modehus Dior og sidenhen blandt andet hos Diana von Fürstenberg og Dolce & Gabbana. Typisk starter en trend hos de eksklusive mærker, hvorefter kæder som H&M lynhurtigt suger tendenserne til sig og veksler dem til fast fashion. Og det skete naturligvis også med Amorales´ sorte sommerfugle. Pludselig myldrede de omkring på undertøj og kjoler i strøgbutikker over hele verden, og de bredte sig sågar til tapeter, notesbøger og klistermærker .   

 “ I would like to think that the authorship of an image initially of this kind –a cloud of black butterflies - after it has been stolen by so many people, becomes part of the public domain: now it belongs to all of us. “ - Carlos Amorales 

Det er med andre ord en vildtvoksende installation ,  der bliver sluppet fri, når en helt ny version af  Black Cloud  indtager kunsthallen på Kunstmuseum Brandts.   I samklang med installationen har Carlos Amorales desuden skabt en serie nye malerier specielt til udstillingen i Kunsthallen på Brandts.  Malerierne viser både organiske og strukturerede gentagelser af motiver og indeholder på den måde en form for krypterede digte.     

Carlos Amorales er uddannet på Gerrit Rietveld Academie og Rijksakademie van beeldende kunsten i Amsterdam. Amorales har udstillet på blandt andet Stedelijk i Amsterdam, Phoenix Art Museum i USA og Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Han repræsenterede Mexico til Venedig Biennalen i 2017. Carlos Amorales bor og arbejder i Mexico City. 

Tak til