Transparent
Claude Cahun - high res
Afsluttet

Claude Cahun

Under huden

10.02.2023
23.07.2023

Moderne, frygtløs og legende

Som det første danske kunstmuseum, præsenterer Brandts til februar en stor retrospektiv udstilling med den skelsættende franske kunstner, forfatter og aktivist Claude Cahun.

Cahun betragtede køn som en samfundsskabt konstruktion, og den udfordrede hun konsekvent i sit liv og sin kunst. Det afspejler sig tydeligt i de mange iscenesatte fotografier, hun skabte sammen med livsledsageren Marcel Moore. Sammen legede – og brød – de med konventionelle kønsidentiteter foran kameraet. Udover en lang række af disse portrætter rummer udstillingen bl.a. fotomontager, der trækker dybe spor til surrealismen samt dokumentation af Cahuns dristige og humoristiske modstandsarbejde under 2. verdenskrig i form af hendes ’papirpatroner’.

Under huden er beretningen om en moderne, frygtløs og legende kunstner, der sammen med sin partner gjorde livet til én stor performance både privat og offentligt.

Oprindeligt blev billederne fremkaldt i meget små størrelser. Et særligt træk ved udstillingen om Cahun er, at fotografierne her er nye prints i stort format. På den måde bruges moderne teknik til at sætte fuld fokus på de mangfoldige teatralske og fortællende detaljer i fotografier fra perioden 1914-1947, og de generøse formater giver gæsterne en unik mulighed for at komme helt tæt på Cahuns dybt inspirerende og modige virke.

Udstillingen er skabt i tæt samarbejde med COBRA Museum of Modern Art og Jersey Heritage Collections. Jersey Heritage Collections forvalter arven og rettighederne efter Claude Cahun. Jersey Heritage Collections ejer en stor mængde af Cahuns originale billeder, der opbevares i deres arkiv og ikke kan rejse mere, da de er for skrøbelige og lyssensitive.  Derfor er moderne prints fra Cahuns eget arkiv, den eneste måde at udstille det på idag.

Tak til