Transparent
Harry Carlsson

Samlingen

250 års dansk kunst

Permanent udstilling

Skiftende tiders kunstsyn

Samlingen på Kunstmuseum Brandts rummer 250 års dansk kunsthistorie. Her viser vi det bedste fra gemmerne i selskab med markante nyerhvervelser.

Udstillingens værker afspejler skiftende tiders kunstsyn. Guldaldermalerne søgte efter skønheden i ruinerne fra det antikke Rom. Socialrealisten H.A. Brendekilde skabte danmarkshistorie med sit gribende monument over den udslidte landarbejder, der er faldet om på marken. De konkrete kunstnere hyldede abstraktionen som frirum og dyrkede farvens og formens klare sprog. Med en kronologisk præsentation af samlingens væsentligste perioder viser udstillingen, hvordan kunstnere gennem tiden har forsøgt at finde vej i en kompleks virkelighed.

Klassikere som Jens Juel, H.A. Brendekilde, Vilhelm Hammershøi og Anna Ancher vises side om side med kunstnere som Elisabeth Jerichau-Baumann og Agnes Slott-Møller, der først i de senere år har indtaget deres retmæssige plads i kunsthistorien. Den moderne samling rummer fine værker af Vilhelm Lundstrøm, Ebba Carstensen, Vilhelm Bjerke Petersen, Sonja Ferlov Mancoba, Asger Jorn, Poul Gernes, Per Kirkeby og Kirsten Lockenwitz. Udstillingen præsenterer også et udvalg af museets nyerhvervelser, herunder samtidskunstværker af Nina Beier, Rasmus Myrup og Benedikte Bjerre.

Udstillingen af værker fra samlingen breder sig til museets stueplan, hvor du især kan stifte bekendtskab med skulpturer og gipsafstøbninger fra væsentlige historiske perioder. Udvalget inddrager enkelte internationale navne og spænder fra Myrons ”Diskoskasteren” til Gerhard Hennings ikoniske kvindeskikkelse ”Danaë”. Menneskekroppen er et genkommende motiv i de fleste skulpturer, som viser skiftende tiders kropsidealer og fremstillinger af mænd og kvinder. Det er iøjnefaldende, hvordan Michelangelos skulptur ”Den døende slave” erotiserer den mandlige slave ved at skildre ham i en traditionelt kvindelig positur.

Den helt samtidige skulptur er repræsenteret ved Amalie Jakobsens knap tre meter høje værk ”Future Rock”, som indgår i museets nyerhvervelser.

Kunstmuseum Brandts' samling er støttet af Orifarm Group A/S

OM MUSEETS SAMLING

Kunstmuseum Brandts’ samling er karakteriseret ved sin internationale fotosamling på knap 11.000 værker, som er helt særlig i Europa og har international betydning.

Samtidig har museet en af Danmarks mest markante samlinger af 250 års dansk kunst med værker af kunstnere som Hammershøi, Lundstrøm og Jens Juel. Kunstmuseum Brandts samling er på ca. 17.000 værker og udlånes ofte til danske og internationale museer.

Tak til