Transparent
Jens Settergren
Afsluttet

Worldbuilding

Jens Settergren

11.03.2021
08.08.2021

Pixels og kosmos

I foråret tager vi kunsten ud af huset og viser Jens Settergrens udstilling Worldbuilding i det fri, på pladsen foran Kunstmuseum Brandts. Her vil du møde 10 mosaikker, der fungerer som en række portaler til menneskets afbildninger af kosmos. Værkerne viser versioner af, hvordan mennesket gennem tiden har forholdt sig til universet, stjernerne og det ydre rum. 

Jens Settergren tager fat i historiske idéer, moderne forestillinger og science fiction, og viser os de komplekse forståelser, vi har bygget op. Selve mosaiktraditionen kan vi spore 5000 år tilbage i tiden til de første civilisationer i Mesopotamien, hvor farvede sten, muslingeskaller og elfenben besmykkede templerne. Senere har man anvendt emaljeret tegl, farvet glas og endda guld til at skabe de komplekse motiver, der pryder paladser, templer og kirker fra gulv til loft.

Mosaikkerne i udstillingen viser versioner af kosmos, konstrueret af forskellige kulturer og tidersforestillinger om verdens sammenhæng. Motiverne spænder bredt historisk og geografisk. Himmelskiven fra Nebra viser, hvad man mener er den tidligste realistiske repræsentation af stjernehimlen, og dateres helt tilbage til bronzealderen. Vi tages til Persien, hvor den store astronom Abd-al-Rahman al-Sufi beskriver sin version af det ordnede verdensbillede tilbage i år 964. Han forbinder den græske, hellenistiske forståelse med den arabiske og beskriver komplekse sammentræf mellem stjernebilleder og deres navne. Hos de russiske kosmister ser vi et ønske om at genoplive menneskehedens samlede biomasse og kolonisere det ydre rum. Vi zappes frem til 2019, hvor NASA gennem computerberegninger skaber en illustration af et sort hul. Selvom ingen nogensinde har set et sort hul, betegner NASA selv deres visualisering som en realistisk gengivelse.

Jens Settergren prikker til koblingen mellem det videnskabelige og det spirituelle. Ved at sidestille de to, åbnes der op for nye fortællinger – portaler til mulige science fictions. Worldbuilding er et begreb, der i science-fiction-genren dækker over det at konstruere en fiktiv verden - komplet med egen historie, sprog og geografi og endda solsystemer og hele universer, som vi fx kender det fra Star Wars. Gennem mosaikværkerne viser Jens Settergren, hvordan vi skaber billeder af ting, vi i virkeligheden ikke kan se. Vi bygger forestillinger op omkring sammenhænge – i filosofien, i det spirituelle såvel som i det naturvidenskabelige – og af disse bygges verdener op.

Mosaikkerne er ligesom de pixel-baserede billeder i vores digitale tidsalder sammensat af massevis af mindre byggeklodser. Jens Settergren smelter mosaiktraditionens ældgamle håndværk sammen med historiske motiver og de nyeste videnskabelige visualiseringer af kosmos, og sender os på indre såvel som ydre rejser.

Udstillingen er kurateret til det offentlige rum af Julie Tvillinggaard Bonde. Mosaikkerne bliver en del af det permanente kunstværk Galaksestien, som bliver etableret i Vollsmose i sommeren 2021.