Transparent

FOREDRAG // ASTROFYSIKER MICHAEL LINDEN-VØRNLE

REJS UD I RUMMET OG IND I KUNSTEN MED ASTROFYSIKER MICHAEL LINDEN-VØRNLE

2. november kl. 18.30 - 20.00 Billetpris kr. 200,- Billetpris med årskort kr. 100,- Billet er inkl. entré til alle udstillinger på dagen.

1960’erne var et årti, hvor høj- og lavteknologi, store drømme og ærefrygtindgydende menneskelige bedrifter bragte menneskeheden til nye højder. I 1961 fik Sovjetunionen det første menneske i rummet, og i 1969 fik USA det første menneske på Månen. Medierne heroiserede de kosmonauter og astronauter, som satte livet på spil for storpolitiske ambitioner.

Østrigsk-fødte Kiki Kogelnik (1935-97) er en af de kunstnere, som i 1960’erne greb tidens rumfeber. Denne aften har vi inviteret astrofysiker Michael Linden-Vørnle, der er chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU (DTU Space), til at sætte Kiki Kogelniks kunst i perspektiv.

I Kiki Kogelniks værker møder vi et alternativt rumprogram, hvor astronauter, kærlighedsbomber og anonyme kroppe svæver frit omkring i et abstrakt ydre rum. Her er rummet en krigszone, men det er også et utopisk frirum, som rummer muligheder for forandring.

Denne aften vil Kiki Kogelniks kunst danne afsæt for spørgsmål som: Er rummet et mulighedsrum eller en krigszone? Hvorfor har mennesket ikke været på Månen siden 1969? Har vi et rumkapløb i dag? Og hvad stiller vi op med den voksende mængde rumskrot, som kredser om Jorden?

Foredraget udfolder sig som en samtale mellem astrofysiker Michael Linden-Vørnle, der er en af Danmarks førende eksperter og bedste formidlere indenfor astrofysik, og museumsinspektør og kunsthistoriker Ellen Egemose, som har kurateret udstillingen Kiki Kogelnik – Tiden er inde på Kunstmuseum Brandts.

Om Michael Linden-Vørnle

Michael Linden-Vørnle er et kendt ansigt inden for astronomi og rumfart. Man kender ham fra tv, hvor han ofte toner frem på skærmen for at forklare komplicerede fænomener, så alle forstår det og bliver smittet af hans begejstrede formidling.

Til daglig er Michael Linden-Vørnle ansat som astrofysiker og chefkonsulent ved Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Han har i mange år været involveret i det europæiske rumagenturs mission Planck, der fra 2009 til 2012 lavede de til dato mest detaljerede og følsomme målinger af eftergløden fra universets fødsel – det såkaldte big bang.

Michael Linden-Vørnle undersøger også hvordan satellitter og ubemandede systemer (droner) kan anvendes til bedre overvågning og kommunikation i Arktis. Han er leder af DTU Space DroneCenter, der koordinerer og faciliterer forskning i og anvendelse af droner og droneteknologi.

Michael Linden-Vørnle er også engageret i det tværfaglige forskningsområde astrobiologi, der handler om at afdække hvordan liv opstår og om det er udbredt i universet. Han er særligt interesseret i muligheden for kontakt med intelligente civilisationer. Netop nu arbejder Michael desuden på opbygningen af et tværfagligt forskningscenter på DTU Space med fokus på rumsikkerhed (Space Safety), der grundlæggende set handler om håndtering af trusler fra rummet som fx solstorme eller kometer, der kan ramme vores planet.

Endelig er Michael Linden-Vørnle en meget aktiv og prisvindende formidler, der ofte holder foredrag om universets mysterier og rumforskningens metoder og resultater. Før sin nuværende ansættelse på DTU Space arbejdede Michael i mange år som astrofysiker og formidlingsansvarlig på Tycho Brahe Planetarium i København.

Michael Linden-Vørnle er født i 1968 og har en ph.d.-grad i astrofysik fra Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet.

Køb billet til dette arrangement